2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországi választások: négy forgatókönyv a második fordulóra

2006. április 10. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Két valószínű és két valószínűtlen forgatókönyvvel számol a Vision Consulting kommunikációs tanácsadó és stratégiai elemző cég az internetes oldalán ma közzétett anyagában.

Az egyik, valószínűsíthető változat szerint az MSZP és az SZDSZ megszerzi a 110 egyéni választókerület többségét vagy legalább közel a felét, s ezzel a két párt abszolút többséget szerez az országgyűlésben. Ez a forgatókönyv akkor látszik a legvalószínűbbnek, ha az MDF nem lépteti vissza a negyven helyen harmadik helyen végzett jelöltjeit – idézi a kommunikációs tanácsadó céget az Index.

A másik, szintén valószínűsíthető változat szerint az MDF képviselői dönthetik el, milyen kormány alakul. Ez a helyzet akkor alakulhat ki, ha a Fidesz körülbelül 10-15 mandátummal többet nyer, mint az MSZP-SZDSZ. Ekkor sem a Fidesznek, sem a jelenlegi koalíciónak nincs abszolút többsége. A két politikai oldal közül egyik sem tud az MDF „tizenvalahány" mandátuma nélkül kormányt alakítani.

Az egyik, nagyon valószínűtlennek tartott változat szerint a Fidesz a fennmaradó választókerületek több mint kétharmadát megnyeri a második fordulóban. Ekkor a Fidesz egyedül alakíthatna kormányt. Ugyanilyen valószínűtlennek tartják a cég elemzői azt is, hogy az MSZP a második fordulóban "tarol". Ha mégis így történne, akkor "egypárti" szocialista kormány alakulhatna. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS