2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Üdvözlik az országgyűlés sokszínűségét a határon túli vezetők

2006. április 10. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint az első forduló eredményein a második fordulóban már nagyon nehéz lesz változtatni. Bizakodását fejezte ki, hogy az MSZP és a következő magyar kormány kész lesz "tisztességesebben együttműködni" a határon túli magyarokkal, és utalt az eddigi magyar kormány és a határon túli magyarok vitáira, a Magyar Állandó Értekezlet összehívásának mellőzésére, a kettős állampolgárság ellen folytatott kormánypropagandára vagy arra a tényre, hogy a kormány nem támogatta az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézményt, a révkomáromi Selye János Egyetemet.

Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese annak a reményének adott hangot, hogy a választások második fordulója után megszűnik a magyar közéletet évek óta jellemző politikai hidegháború.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint várható volt a szoros eredmény az első fordulóban, és erre számít a második fordulóban is. Nem titkolta örömét afelett, hogy az MDF is bekerült a parlamentbe, amelynek politikai irányvonala áll a legközelebb szerinte a VMSZ-hez.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzeti konszenzusra lesz szükség a magyar nemzet előtt álló súlyos problémák megoldásához, és reményét fejezte ki, hogy a felálló új kormány erre fog törekedni Magyarországon és a Kárpát-medencében egyaránt.

Józsa László, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács vezetője szerencsésebbnek tartja az új Országgyűlés négypárti felállását, amely szerinte jobban tükrözi a magyar társadalmi szerkezetet. A választás meglepetésének nevezte az MDF jó szereplését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS