2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

The New Yorker: nukleáris töltetet vetnének be Irán ellen?

2006. április 10. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

Akár nukleáris tölteteket is bevetne az Egyesült Államok abban a légi csapásban, melyet egy atombomba gyártásával gyanúsított iráni bázis ellen tervez – állítja a The New Yorker című amerikai magazin.

A lap szerint George Bush amerikai elnök és a Fehér Ház más illetékesei csak "Adolf Hitlerként" emlegetik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és mint egy magas rangú volt titkos szolgálati illetékes elmondta, "lázas készülődés" folyik az Irán elleni támadásra.

Seymour Hersh, az amerikai tényfeltáró újságírás egyik legtekintélyesebb képviselője három fontos állítást tesz cikkéban: az egyik az, hogy megpezsdült az amerikai titkosszolgálati tevékenység Irán területén. A második, hogy egy esetleges légi csapásra készülődnek, a harmadik állítás pedig az, hogy taktikai nukleáris fegyverek bevetése továbbra is opció.

Dan Bartlett, George Bush amerikai elnök egyik tanácsadója szerint a New Yorker információi tévesek. Bár az Egyesült Államok korábban nem zárta ki a katonai csapást Irán ellen, Bartlett szerint mindenképp diplomáciával próbálnák ellenőrzés alatt tartani a közel-keleti ország nukleáris fejlesztéseit. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS