2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamász: népszavazás Izrael elismeréséről és tűzszünetjavaslat

2006. április 07. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

Az új palesztin külügyminiszter szerint népszavazást tarthatnak Izrael elismeréséről. Mahmúd Zahar a londoni The Times pénteki számában megjelent interjúban arról is nyilatkozott, hogy a Hamász által alakított kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről. Ugyanakkor figyelmeztetett: Izraelnek és a nemzetközi tárgyalópartnereknek "nyújtaniuk kell valamit" cserébe az elismerésért.

"Meghallgatjuk a javaslatokat, mielőtt válaszolunk. Ha azok világosak, és megfelelnek a palesztinok követeléseinek, dönthetünk. Ha nem, akkor meg kell kérdeznünk a lakosságot. Nem vagyunk Palesztina tulajdonosai" - mondta Zahar, aki Gázában fogadta a brit lap tudósítóját. A palesztin külügyminiszter szerint az a legfontosabb, hogy tudják: mi a közel-keleti rendezést felügyelni hivatott kvartett - Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - koncepciója a két állam együttélését illetően, és milyen alapon képzelik ezt el.

A Hamász hivatalos tűzszünet megkötését javasolta Izraelnek - írta pénteki számában Háárec című jeruzsálemi napilap. A Hamász kezdeményezése, amelynek értelmében a felek köteleznék magukat a nyugalom tiszteletben tartására, kiterjedne a palesztin szervezet katonai szárnyára éppúgy, mint a többi palesztin csoportra. Cserébe Izrael tartózkodna minden hadművelettől Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Az Egyiptom közvetítésével eljuttatott indítványt a Háárec szerint elutasították izraeli politikai és katonai vezetők, mert szerintük a nagy nemzetközi nyomás alá került Hamász időnyerésre játszik, hogy megerősödjön egy jövőbeni konfrontáció idejére. A Hamász 2005 eleje óta egyébként az izraeli hatóságok szerint is ténylegesen tiszteletben tartja az egyoldalú tűzszünetet, és tartózkodott attól, hogy behatoljon Izraelbe öngyilkos merényletek elkövetésére. Előzőleg a szervezet állt az elmúlt tíz évben Izraelben elkövetett, emberek százainak életétét követelő terrorcselekmények többsége mögött.

Izrael a maga részéről tartózkodott a Hamász vezetői elleni célzott támadásoktól azóta, hogy 2004-ben meggyilkolta Ahmed Jaszin sejket, a mozgalom alapítóját és utódját, Abdel-Azíz ar-Rantiszit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS