2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeres volt Saron koponyaműtéte - Olmert alakít kormányt

2006. április 05. 20:04, utolsó frissítés: 20:04

Sikeresen elvégezték szerdán Ariel Saron előző napra tervezett, de légúti fertőzés miatt elhalasztott műtétét, amelynek során visszahelyezték koponyájának egy korábbi beavatkozás során eltávolított részét - jelentette be közleményben az operációt végző jeruzsálemi Hadassza kórház. A súlyos szélütést követően január 4-e óta eszméletlen állapotban lévő miniszterelnököt a szerdai műtét után visszavitték az intenzív osztályra.

Szakértők szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy a 78 esztendős politikus felgyógyuljon, s minden egyes, kómában átélt nappal csökken az esély arra, hogy valaha is visszanyerje eszméletét. A kórház következetesen a "kritikus, de stabil" jelzőkkel minősíti a nagybeteg Saron állapotát.

Izraeli televíziós beszámolókban a múlt héten arról beszéltek, hogy Saron koponyájának helyreállítására azért van szükség, mert így átszállíthatják más intézménybe, ahol hosszú távon gondoskodnak kezeléséről.

A Jediót Ahronót című izraeli napilap a hét elején tudni vélte, hogy a kormány legközelebbi, vasárnapi ülésén Saront hivatali feladatainak ellátására képtelennek nyilvánítja, és Ehud Olmert ideiglenes miniszterelnököt kinevezi a távozó kabinet vezetőjének. Ez a határozat azonban csak április 14-én lép életbe, amikor lejár az a száz nap, amely után Saront - ha közben nem ébred fel a kómából - törvény szerint feladatai elvégzésére alkalmatlanná lehet nyilvánítani.

Eközben szerdán Jeruzsálemben bejelentették, hogy Móse Kacav államfő csütörtökön megbízza kormányalakítással Olmertet, a március 28-i választásokon győztes Kadima párt miniszterelnök-jelöltjét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS