2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Véralvadásgátlók okozhatták Saron második agyvérzését

2006. január 10. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

Korábban nem diagnosztizált agybetegségben szenved Ariel Saron: ezt súlyosbíthatták első agyvérzése után adott véralvadásgátló szerek – írta kedden a Háárec című izraeli napilap. Ha az agyi véredények betegségét idejében diagnosztizálták volna, orvosai nem írták volna fel neki e szert a kockázat miatt – mondta a lapnak az izraeli miniszterelnököt kezelő orvos-csoport egyik vezetője.


A Háárec szerint azonban a betegséget csak a második, súlyos agyvérzés után fedezték fel. A lap által megkérdezett orvosok azt mondták, hogy éppen a véralvadásgátló szerek váltották ki a második agyvérzést. A betegség neve agyi amyloid angiopátia – ez bizonyos fehérjetermészetű anyagok lerakódását jelenti egyes szövetekben –, amit az agyi CT-vizsgálat mutatott ki.

Az izraeli kormányfő állapota továbbra is válságos, de stabil – közölte kedden reggel a jeruzsálemi Hadassza kórház szóvivője. Az orvosok folytatják a hétfőn megkezdett kezelést, hogy kihozzák Saron műtéte után mesterségesen előidézett kómából, vagyis tovább csökkentik a szervezetébe adagolt altatókat. (mti/ap/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS