2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Saron állapota nem is fog változni egyelőre, az iráni elnök örvendezik

2006. január 06. 11:58, utolsó frissítés: 12:32

Továbbra is súlyos Ariel Saron izraeli kormányfő állapota. Kezelőorvosai rövid időn belül nem is várnak drámai mértékű változást – közölték péntek hajnalban kórházi források. Saront továbbra is altatják és lélegeztető gépekkel tartják életben.

A 77 éves kormányfő szerda este szenvedett súlyos agyvérzést, csütörtökre viradóra életmentő műtét hajtottak végre rajta a Hadassza kórházban. A politikust az intézmény csütörtök esti közlése szerint még legalább két napig, de akár hetvenkét órán át is altathatják, s valószínűleg már nem lesz képes ellátni kormányfői teendőit.

A mesterségesen kómába altatott, lélegeztető gépen tartott miniszterelnök állapota megfelel a normáknak és nincsen magas vérnyomás a koponyájában, ami pozitív jelnek tekinthető. Vérnyomása, pulzusa, veseműködése is rendben van.

Közben kiderült: Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Ariel Saron halálában bízik. Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség csütörtöki jelentése szerint az államfő síita muzulmán vallási vezetők előtt úgy fogalmazott: "Ha Isten is akarja, igaz, hogy a sabrai és satilai gyilkos megtér őseihez." Sabra és Satila két Bejrút melletti menekülttábor, ahol Izrael-barát keresztény milíciák palesztinokat mészároltak le, miután Saron vezetésével a zsidó állam 1982-ben lerohanta Libanont.

A pápa ugyanakkor a békéért könyörög, de Saron nevét nem említi: "Imádkozunk azért, hogy béke legyen a Szentföldön, azért, hogy az Úr kegyelméből köszöntsön tartós béke az ott élőkre" – mondta csütörtökön XVI. Benedek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS