2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli ülést tart az izraeli kormány

2006. január 05. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

A folytonosság üzenetét hangoztatta Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes az izraeli kormány rendkívüli ülésén, amely csütörtökön délelőtt az ő elnökletével kezdődött meg Jeruzsálemben.

Olmert, aki ideiglenesen átvette a kormány vezetését az agyvérzéssel szerda este kórházba szállított Ariel Saron miniszterelnöktől, azt mondta, hogy a miniszterek az ülés után folytatják megszokott munkájukat, és jó híreket várnak a kórházból.

Az izraeli előírások értelmében a miniszterelnök funkcióit 100 napra helyettese veszi át, amennyiben a kormányfő képtelenné válik feladatai ellátására. A 101. napon a kormány feloszlik, és az államfő megbízza a parlament egy képviselőjét, hogy 14 napon belül hozzon létre új kormányt.

Cipi Livni igazságügy-miniszter, Saron pártjának, a Kadimának (Előre) tagja, biztosította Olmertet a maga és a többi miniszter támogatásáról. A négy Likud párti miniszter, akik a hét elején bejelentették, hogy a közelgő választások miatt vasárnap kilépnek Saron kormányából, megerősítették: a fejleményekre való tekintettel hivatalukban maradnak. Erre előzőleg Benjámin Netanjahu, a Likud elnöke szólította fel őket.

Meir Sitrit közlekedési miniszter, a Kadima egyik vezetője, az izraeli közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a parlamenti választásokat mindenképpen megtartják az eredetileg kitűzött időpontban, március 28-án, "mert a halasztás egy nemkívánatos bizonytalansági időszakot hozna Izraelnek". Sitrit egyúttal hangsúlyozta, hogy a Kadima nem egyetlen ember, Saron pártja, mert a párt "egy utat testesít meg". Ugyancsak a választások időpontjának megtartását szorgalmazta a közszolgálati rádió kérdésére Reuven Rivlin, a kneszet elnöke is. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS