2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jótékony célra fordítja Bush nagykorrupción ért támogatója pénzét

2006. január 05. 10:15, utolsó frissítés: 12:26

Jótékony célra fordítja Bush elnök Jack Abramofftól, az amerikai Republikánus Párt támogatójától választási kampányához befolyt összeget, aki elismerte: republikánus kongresszusi képviselőket fizetett le – közölte a Fehér Ház szóvivője. Scott McClellan elmondta: Abramoff bűnösségét kedden vádalkuval ismerte el. A kampánytámogatást egy szívbetegségek ellen küzdő szervezet kapja.

A szóvivő szerint "több ezer dollárról" van szó, demokrata párti képviselők szerint a kérdéses összeg 100 ezer dollárra rúg. Mintegy 20 republikánus politikus – a The Wall Street Journal című lap értesülése szerint viszont 60 képviselő és szenátor – készpénzt, ajándékokat, pazar vacsorákat, külföldi utazásokat fogadott el Abramofftól cserében azért, hogy előnyben részesítették az indiánrezervátumok ügyét, amelynek a főlobbistája volt.

Az érintettek között szerepel Tom DeLay, a képviselőház republikánus többségű frakciójának egykori elnöke és Bob Ney ohiói kongresszusi képviselő, valamint tanácsadóik is.

A sziporkázó szónoki tehetségű vádlott egyébként megbízóit is átverte, a vádak szerint Michael Scanlonnal, DeLay egyik volt tanácsadójával együtt elsikkasztotta ügyfelei pénzét. A 47 éves Abramoffot a vádalku nyomán legfeljebb 9 és fél – 11 éves börtönbüntetés fenyegeti a 30 év helyett.

Az ügy nyomán heves vita van kibontakozóban Washingtonban a lobbisták befolyásáról. "Újra kell gondolnunk az egész rendszer (működését)" – szögezte le Newt Gringich, a képviselőház egykori republikánus elnöke a The Washington Postban megjelent írásában. (mti/ap/afp/reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS