2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gázháború: Putyin végleg elutasította az ukrán ipar szubvencionálását

2005. december 30. 15:26, utolsó frissítés: 15:31

Az orosz elnök végleg elvetette az ukrán ipar szubvencionálását a Gazprom gázmonopólium által – állapította meg a Kommerszant pénteki számában, igazat adva Vlagyimir Putyinnak abban, hogy Ukrajna nem maradhat Oroszország gazdasági partnere, miután az ukrán vezetőség a Kreml közvetlen politikai ellenfelévé vált.

"Egy dolog szubvencionálni azokat a szomszédjainkat és barátainkat, akik velünk együtt lábalnak ki a tervgazdaság nehézségeiből, és más dolog dotálni az Ukrajnában megtelepedő indiai vállalkozókat" – idézte a liberális orosz lap Putyint. A legnagyobb ukrán acélművet, a Kryvorizhstalt az indiai származású brit milliárdos, Lakshimi Mittal óriáscége, a Mittal Steel nyerte el egy októberi árverésen.

A Kommerszant szerint azonban az "indiai businessre" való utalással Putyin egyértelművé tette: a narancsszínű forradalom egész öröksége – az Oroszország által pártfogolt Viktor Janukovics ukrán elnökválasztási vereségétől kezdve Rinat Ahmetov oroszbarát oligarcha alulmaradásáig a Kryvorizhstalért vívott harcban – a Kreml számára elfogadhatatlan politikai partnerré tette Kijevet.
A Gazprom vezére pénteken megerősítette, hogy az orosz állami ellenőrzésű monopólium január 1-jén leállítja az ukrán fogyasztóknak szánt szállításait, ha addig nem jön létre megállapodás a gázárvitában.

Ha Ukrajna újévig nem ír alá megállapodást a gázvásárlásokról, akkor a Gazprom január 1-jén délelőtt 10-kor (közép-európai idő szerint reggel 8) teljesen leállítja az ukrán fogyasztóknak orosz területről küldött szállításokat – hangoztatta újólag Alekszej Miller az orosz NTV csatornán a Gazprom operatív törzsének ülése után, amelyen részletes tervet hagytak jóvá az európai fogyasztóknak szánt szállítások biztosítására.

Jurij Jehanurov ukrán miniszterelnök egy rádióinterjúban azt mondta, hogy Oroszország elutasította a gázárvitában tett összes ukrán javaslatot, és az Ukrajna által importált türkmén gáz orosszal való felváltását ajánlotta. A Gazprom azonban cáfolta, hogy új javaslatokat terjesztett volna elő a két energiaipari miniszter, Viktor Hrisztyenko és Ivan Placskov moszkvai tárgyalásain.

Konzervatív előrejelzések szerint ha Ukrajna nem számíthat a türkmén gázra, akkor három héttel a január 1-jei exportstop után energiaellátási gondjai lesznek. Radikális prognózisok szerint viszont az első energiaproblémák Ukrajnában már két nappal azután jelentkeznek, hogy a Gazprom 15 százalékkal csökkenti a nyomást a Szojuz vezetékrendszerben - írta a Kommerszant című lap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS