2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

150 terrorista-gyanús személyt hurcolt a CIA külföldre?

2005. december 29. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Közel 150, terrorista-gyanús személyt hurcolt el az amerikai hírszerzés külföldi országba 2001 szeptembere óta. Washingtoni kormányzati tisztviselők tájékoztatása szerint kevesebb mint tíz esetben tévedés történt, az így lefogottak ügyében a CIA független testülete folytat most vizsgálatot. Mindezt a CIA egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselője közölte.

George Bush amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i terrormerényleteket követően adott felhatalmazást a CIA-nak, hogy hurcoljon el terrorista-gyanús személyeket, anélkül, hogy arra a Fehér Háztól vagy más kormányzati szervtől esetenkénti felhatalmazást kelljen kérnie. A rendkívül titkos művelet részeként a terrorizmussal gyanúsított személyeket elfogják, majd repülőgépen szülőhazájukba vagy más olyan országba szállítják, ahol valamilyen bűnügyben körözik, illetve kihallgatni szándékozzák őket.

A tévesen elhurcoltak között van Haled al-Maszri német állampolgár is, akit két évvel ezelőtt vettek őrizetbe a szerb-macedón határon, majd az amerikai hírszerzés Afganisztánban öt hónapig tartotta fogva. A nemzetközi felháborodást kiváltó amerikai gyakorlatról Bush elnök korábban azt közölte, hogy az így elfogott személyeket nem vetik alá kínvallatásnak, elhurcolásukkal igyekeznek megvédeni az Egyesült Államokat és szövetségeseit egy terrortámadástól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS