2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Faji zavargások: kivételes törvényeket fogadott el az ausztrál Új-Dél-Wales

2005. december 15. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Kivételes törvényeket fogadott el csütörtökön az ausztráliai Új-Dél-Wales állam parlamentje a több napja tartó rasszista zavargások megfékezésére.

A törvények bővítik a rendőrség jogosítványait: a jövőben egyebek között egész városnegyedeket lezárhat, gépkocsikat kobozhat el, és kocsmákat is bezárhat – jelenti az ausztrál média. A randalírozók büntetésének felső határa az új törvények értelmében tízről tizenöt évre emelkedik.

Sydney rendőrsége szerda éjjel 11 gyanúsított személyt vett őrizetbe támadófegyverek (baseballütők, bokszerek és hasonlók) birtoklása miatt. A hatóságok újabb zavargásoktól tartanak a fehér és arab származású fiatalok között a hét végén.

Szombaton és vasárnap ezért több száz főnyi rendőri erősítést vezényelnek az ausztrál nagyvárosba. Bár az elmúlt két éjszaka nyugodtan telt Sydneyben, fajgyűlölő fiatalok sms- és e-mail-üzenetekben vasárnapra ismét erőszakra szólítottak fel.

A zavargások múlt vasárnap kezdődtek, amikor fehér fiatalok ötezres tömege, rasszista jelszavakat kiáltozva, a város Cronulla negyedének strandján arab kinézetű emberekre támadt. A következő két éjszaka viszont arab származású fiatalok randalíroztak ugyanebben a városnegyedben. Több tucatnyian sebesültek meg az összetűzésekben. (mti/ap/reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS