2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rasszista zavargások Sidneyben

2005. december 12. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Vasárnap éjszaka is tartottak a faji zavargások Sydney tengerparti peremvárosaiban. 31 ember, köztük két mentő és öt rendőr megsérült, 28 személyt pedig őrizetbe vettek. A cronullai tengerparton vasárnap délelőtt kezdődött a rendbontás: mintegy ötezer, részben ittas, ausztrál zászlóba burkolózott és rasszista jelszavakat kiabáló fiatal arab kinézetű embereket támadott meg és összecsapott a rendfenntartásra kivezényelt rendőrökkel. Egy embert késsel hátba szúrtak, s kórházba kellett szállítani.

A faji indíttatású zavargást közvetlenül az váltotta ki, hogy elterjedt a híre: a múlt hét végén libanoni származású fiatalok rátámadtak két cronullai tengeri mentőre. A rasszista fiatalok felvonulására válaszképpen egy közeli peremvárosokban arab fiatalok kezdtek randalírozni, s mintegy negyven gépkocsit törtek össze botokkal, baseballütőkkel.

Az erőszak fellángolása megdöbbenést váltott ki a négymilliós Sydneyben, amelynek lakói többségükben büszkék lakóhelyük kulturális sokszínűségére, arra, hogy a városban eddig harmonikusan együtt éltek a különböző származású emberek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS