2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zágráb: összetűztek a rendőrökkel a Gotovináért tüntetők

2005. december 09. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Számos horvát városban voltak tiltakozó megmozdulások a háborús bűntettekkel vádolt Ante Gotovina tábornok őrizetbe vétele miatt. A fővárosban, Zágrábban csütörtök este horvát zászlókkal felvonuló több száz tüntető – főként háborús veteránok és fiatalok – "hazaárulónak" bélyegezték a hágai Nemzetközi Törvényszékkel együttműködő Ivo Sanader horvát miniszterelnököt, elítélték kormányát, és hangosan éltették a Kanári-szigeteken néhány órával korábban őrizetbe vett tábornokot.

A zágrábi felvonulás a városközponton keresztül a kormányrezidenciáig megőrizte békés jellegét, de itt a tüntetők áttörték a kordonokat és összetűztek a rendőrséggel. A kirobbant verekedésben kőzápor zúdult a kormány épületére, de az erősítést kapott rendőrök végül feloszlatták a tömeget, s öt tüntetőt őrizetbe vettek.

Gotovina szülővárosában, Pakostanéban a helyi lakosok égő abroncsokból útzárat emeltek a közeli autósztrádán, de a barikádot a rendőrök és a tűzoltók vízágyúk bevetésével elsöpörték. Az 1991-95-ös háborús veteránok szövetsége vasárnapra tiltakozó tömeggyűlést hirdetett meg Splitbe. Gotovina a horvátországi háború idején 1993 elejétől 1996-ig a spliti katonai körzet parancsnoka volt. (mti/itar-taszsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS