2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszűnt a turista-vesztegzár a Machu Picchu lábánál

2005. december 08. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

A több mint 24 órája tartó vesztegzár után a turisták százai végül is elhagyhatták a perui Machu Picchu romjait. A főleg Európából és az Egyesült Államokból érkezett mintegy hatszáz turistát a 130 kilométerre fekvő Cuzcóba szállították – közölte helyi idő szerint szerdán a Perurail vasúttársaság.

A látogatók kedd óta nem tudták elhagyni a Machu Picchu lábánál fekvő Aguas Calientes helységet, ahol a látogatóknak a Cuzcóból érkező vonatról busokra kell szállni, ha el akarnak jutni a romvárosba. A helybeliek a vasúti síneket kivágott fatörzsekkel és sziklákkal eltorlaszolva tiltakoztak az ellen, hogy az önkormányzat koncessziót adott egy busznak a romok megközelítésére.

Az elmúlt hetekben sokasodtak az összetűzések a helyben lakók és turisták között. Ismételten tüntetésekre és a vasúti közlekedés megszakítására került sor. Éjszakánként több alkalommal is kiraboltak turistákat.

Az Andok déli részén, Limától mintegy 500 kilométerre délkeletre egy dzsungel övezte, cukorsüveg formájú hegy tetején található romvárost 1983-ban vette fel az UNESCO a világörökség listájára. Míg 1992-ben 9000 turista látogatta Machu Picchut, addig 2002-ben számuk már elérte a 150 ezret. A hely az inka birodalom egyik erődítménye, vagy kultikus helye volt. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS