2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó-ügy: bátorításnál többet nem tudtak nyújtani Szerbiának a balkáni hármak

2005. december 08. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Párbeszéddel, kompromisszummal és a demokratikus normák megvalósítása révén kell rendezni Koszovó státusát – ilyen álláspontot fejtettek ki szerdán belgrádi látogatásuk során Görögország, Horvátország és Románia magas rangú külügyi illetékesei, akik bátorításnál többet nem tudtak nyújtani Szerbiának koszovói szándékai elérésében.

Pétrosz Moliviatisz görög külügyminiszter, Hidajet Biscevic horvát és Lucijan Leusteanu román külügyi államtitkár a szerbia-montenegrói fővárosban mások között tárgyalt Boris Tadic szerb elnökkel és Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszterrel.

Draskovic hangsúlyozta, hogy az európai kompromisszumos megoldást a Belgrád által javasolt "autonómiánál több, függetlenségnél kevesebb" képlet jelentené. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koszovói rendezéstől nemcsak Szerbia-Montenegró, hanem az egész délkelet-európai térség stabilitása függ, és közölte Belgrád számára elfogadhatatlan a határmódosítás, ugyanakkor nyitott a kompromisszumra.

Draskovic szerint jó lenne, ha Brüsszel és Washington is arra buzdítaná a pristinai albán vezetőket, hogy "egy kis lépést ők is tegyenek a kompromisszum felé". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS