2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai parancsnokság tudta, hogy iraki biztonságiak kínozzák foglyaikat

2005. december 08. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

Magas rangú amerikai katonai parancsnokok tudtak arról, hogy az iraki biztonsági erők foglyokat kínoztak az ország különböző börtöneiben – tűnt ki a washingtoni védelmi minisztérium által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Az első ilyen jellegű visszaélésre november 13-án derült fény, amikor amerikai és iraki katonák a belügyminisztérium egyik bagdadi börtönében 173 kiéheztetett iraki fogolyra bukkantak. Néhány foglyon durva kínzások nyomai voltak láthatók, s mindez ahhoz vezetett, hogy egy amerikai tábornok azonnal átvette a börtön ellenőrzését.

A Pentagon-dokumentumok ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők egyik vezetője már öt hónappal korábban memorandumot fogalmazott meg, s ebben felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki biztonsági erőknek tiszteletben kell tartaniuk az alapvető emberi jogokat. A memorandum június 22-i dátummal született, s azt Casey saját bevallása szerint továbbította az iraki kormánynak.

A tábornok mondandóját a következő szavakkal összegezte: "az iraki biztonsági erők által végrehajtott kínzások az iraki jog megsértését jelentik, s az amerikai erőfeszítések ellen hatnak."

A börtönkínzásokat azóta egy közös amerikai-iraki bizottság vizsgálja. Donald Rumsfeld
védelmi miniszter pedig utasította az Irakban állomásozó amerikai parancsnokokat annak tisztázására, hogy az amerikai katonák milyen körülmények között avatkozhatnak be az esetleges kínzások megakadályozására.

Rumsfeld egyébként a nyilvánosság előtt egyetlen egyszer sem utalt arra, hogy tudott volna az iraki börtönökben zajló kínzásokról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS