2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

BBC-elemzés: mi minősül fogolykínzásnak?

2005. december 07. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

"Rendition" – "átadás": ez most a kulcsszó Washington szótárában, amellyel azokra az állításokra válaszol, melyek szerint foglyokat titokban más országokba szállít kihallgatásra és emberjogi csoportok állítása szerint kínzásra is, amit az USA erőteljesen tagad.


A szófacsarástól eltekintve azonban az amerikai gyakorlat legalitása nagyon sokban attól függ, hogy valójában mit is jelent a "rendition" – sőt, mit értünk "kínzáson". A "rendition" "átadás"-t jelent, ami abban különbözik az "extradition"-től, tehát a "kiadatástól", hogy bíróságot nem vonnak be, tehát az így átadott személynek alkalma sincs, hogy jogait követelje a foglyul ejtőtől. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és a washingtoni kormányzat szerint ez megengedhető, nincs benne semmi új, és egyébként is: más országok is alkalmazták már ezt a módszert.

Nick Childs, a BBC elemzője szerint megválaszolatlan kérdések vannak arra vonatkozóan, hogy ez a fogolyexport-gyakorlat az utóbbi években óriási mértékben megnőtt-e? Azután, mit tudtak más kormányok arról, hogy mit csinál az Egyesült Államok? És, mit történt azokkal a személyekkel, akik eközben állítólag egyszerűen eltűntek? Az elemző szerint alapvető változás következett be a korábbi évekhez képest, amikor az "átadott", avagy külföldre szállított foglyok többnyire végül felbukkantak nyilvános bíróságokon is.

Bush elnök, Condoleezza Rice, sőt a CIA főnöke is erőteljesen hangoztatja, hogy az Egyesült Államok nem folytat kínzást, amely sértené az amerikai és nemzetközi jogot egyaránt. De az amerikai törvények sajátos módon határozzák meg, hogy mit jelent a "kínzás", és ezzel a meghatározással nem szükségszerűen értenek egyet más országok vagy szervezetek. Különös aggodalmat kelt, hogy – mint kiderült – a Bush kormányzat azt vizsgálta, hogy a kínzás meghatározásában meddig mehet el: például, az okozott testi szenvedés belső szerv leállását is magában foglalhatja-e. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS