2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma nem jelent meg Szaddám a tárgyaláson

2005. december 07. 12:55, utolsó frissítés: 12:55

Nem jelent meg bírái előtt Szaddám Huszein perének szerdai bagdadi tárgyalásán. A védők sürgős és bizalmas konzultációkat kezdtek a bírósággal, így késett a per folytatása. A volt iraki diktátor a keddi tárgyalás zárásakor a per bojkottjával fenyegetőzött, mert szerinte "a bíróság igazságtalan".

Bekiabálva azt kérdezte a bíróktól, van-e szándékosság abban, hogy a vádlottakat teljesen elcsigázottan hurcolják a bíróság elé, s arra panaszkodott, hogy nincs tiszta ruhája, megfosztották a zuhanyozás és az ájtatosság lehetőségétől is. "Ez terrorizmus" – mondta Szaddám Huszein, s a tárgyalás végén pokolba kívánta bíráit.

Kedden a tárgyalás egész nap tartott, öt szemtanú – köztük két nő – tett vallomást az 1982-ben a síita lakosság ellen elkövetett, emberiesség elleni bűncselekmények ügyében. A bagdadi bíróság - amely a perben a diktátor hét közeli munkatársának ügyét is tárgyalja - elvben a vádlottak távollétében is folytathatja a meghallgatásokat, de igazságügyi források szerint az elnöklő bíró egy ideig igyekszik majd elérni, hogy a volt iraki diktátor mégis ott legyen a tárgyalóteremben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS