2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszosnégerezni nem fajgyűlölő mulatság?

2005. december 06. 18:47, utolsó frissítés: 18:47

Az olasz legfelsőbb bíróság ítélete szerint nem feltétlenül fajgyűlölő sértés, ha "koszos négernek" neveznek egy külföldit.A bíróság felmentette az olasz férfiak egyikét, aki azzal védekezett, hogy nem tanúsított fajgyűlölő magatartást, amikor azt kiabálta: "Koszos négerek – mit keresnek itt ezek a négerek?".

A férfiak kolumbiai nőket sértegettek és bántalmaztak. A bírósági indoklás szerint a "koszos néger" sértést nem "valódi gyűlölet" motiválta, hanem "egy másik fajhoz tartozó személy iránti általános ellenszenv, türelmetlenség vagy elutasítás kifejeződése".

Az olasz politikai élet egységesen elítélte az ítéletet, mondván, soha rosszabbkor nem jöhetett volna. Olaszországban vasárnap este késve kezdődtek a labdarúgó mérkőzések, mivel a játékosok "Nemet a fajgyűlöletre" feliratú zászlókkal léptek pályára, válaszul a november 27-i incidensre.

Carlo Fucci, az olasz bírák országos szövetségének alelnöke figyelmeztetett, hogy legfelsőbb bíróság döntése miatt hatástalanok lehetnek a fajgyűlölet ellen bevethető eszközök. Az ítélettől még a gyakran fajgyűlölettel vádolt Északi Liga is elhatárolódott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS