2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vörös rombusz lesz a Vöröskereszt új jele?

2005. december 06. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

Genfben konferencia kezdődik a Genfi Egyezmény valamennyi aláírójának részvételével. A tanácskozáson arról döntenek, hogy mi legyen a Nemzetközi Vöröskereszt harmadik jelképe: ugyanis a jelkép évtizedek óta vita tárgya.

A Genfi Egyezmény jelenleg a vörös kereszt mellett csak a vörös félholdat ismeri el: háború vagy katasztrófa esetén lehetővé kell tenni, hogy a két jel viselői szabadon eljuthassanak azokhoz, akik segítségre szorulnak. Csakhogy Izrael segítségnyújtó alakulatai más jelet használnak: a vörös Dávid-csillagot, melyet nem ismer el a Genfi Egyezmény. Izrael pedig szeretné, ha elismernék.

A megszállt területeken azonban, ahol mindennaposak a konfliktusok, nem mindenki látja szívesen a Dávid-csillagos mentőautókat, számukra a Dávid-csillag elsősorban Izrael jelképe, és nem a humanitárius segítségé. Izrael persze nem hajlandó a csillag helyett a keresztet vagy a félholdat használni.

Így a Vöröskereszt központjában új jelkép kialakításán dolgoznak. Ez az úgynevezett vörös kristály: fehér alapon vörös rombusz. Izrael jelezte: határain kívül a vörös kristályt fogja használni, a megszállt területeken pedig ezt és a palesztin vörös félholdat. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS