2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-költségvetési javaslat: “jelenlegi formájában elfogadhatatlan”

2005. december 06. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

Jelenlegi formájában elfogadhatatlannak nevezte José Manuel Barroso, az EU-bizottság vezetője az EU következő keretköltségvetésére vonatkozó brit javaslatot. Eszerint a britek az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,03 %-ára, 846,754 milliárd euróra korlátoznák a következő uniós költségvetési időszakban, 2007 és 2013 között a közös költségvetés kiadásait.

Az előző, luxemburgi elnökség javaslata még mintegy 871 milliárd eurós költségvetésről szólt; ez az arra az időszakra becsült, összesített uniós GNI 1,06%-a lett volna. London egyben mintegy 10%-al százalékkal csökkentené az új tagállamoknak szánt felzárkóztatási támogatást.

Barroso szerint „a javaslat még csak nem is reális, ha a mai kibővített Európát tekintjük, és azt az erős Európát, amit a jövőben szeretnénk. Ez egy mini-Európa számára készült költségvetés, nem pedig egy erős Európáé, amire pedig szükségünk van”.

Az Európai Unió technikailag nem jut és nem is juthat arra a szintre, hogy egyáltalán nincs költségvetése – írja a Népszabadság. Ha decemberben sem sikerül megállapodni a 2007-2013-as büdzséről, úgy a jövő fél évben esedékes osztrák, még rosszabb esetben a júliustól következő finn elnökségre marad a dosszié.

A brüsszeli végrehajtási utasítások elkészítéséhez mintegy egy év kell, így már-már biztos, hogy 2007 legelején mindenképpen csúsznak majd a programok. Ha 2006-ban sem születik meg a megállapodás, úgy a jövő évi számok mennek át 2007-re az 1/12-es szabály alapján. Ez azt jelenti: minden hónapban a 2006-os pénzek tizenkettede jár egészen addig, míg nem lesz mégis megegyezés.

Az új tagállamok - köztük Magyarország - számára ez azért lenne súlyosan hátrányos, mert éppen 2006 és 2007 között van az a határ, amikor a felzárkóztatási alapokon keresztül folyósított pénzek látványosan megugranak. (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS