2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

December 5., a magyar szeptember 11. címmel rendeztek konferenciát Szegeden

2005. december 05. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

A kettős állampolgárságról tartott tavaly december 5-i népszavazáson a határon túli magyarság volt az apropó, de valójában nem róluk szólt a referendum, hanem a magyarországi magyarság vizsgázott nemzettudatból, szolidaritásból – jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke szombaton Szegeden, ahol a népszavazás egyéves évfordulójára December 5., a magyar szeptember 11. Kiútkeresés címmel rendeztek konferenciát


Kovács a referendum eredményére utalva közölte: a párhuzam az Egyesült Államokkal szembeni terrortámadással nem teljesen helyénvaló, mivel az Egyesült Államokban "(...) nem drukkolt a terroristáknak a lakosság több mint fele".

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke válaszul leszögezte: annyira nem látja tragédiának és katasztrófának az eredményt, de az "mindenképpen felkiáltójel volt".

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke szerint függetlenül attól, hogyan változik a határon túli magyarság demográfiai helyzete, kiszolgáltatottak a nemzetközi politikának és bizonyos mértékben a magyar belpolitikának is.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke rámutatott: hozzászoktak, hogy a magyarországi politikai elittől néha kemény pofonokat kapnak, "de ahhoz nem, hogy a magyar szavazóktól, a lakosság nagy részétől is kapjanak egy taslit". A konferencián elhangzott: megoldást a tényleges magyar autonómia jelentené, amely nélkül a kisebbségben élő magyarok szétszóródásnak újabb szakasza várható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS