2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégis megadja magát Blair?

2005. december 05. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Nagy Britannia lehet, hogy hajlandó feladni egy részét, azaz 12-15%-át annak a pénzügyi visszatérítésnek, amit az Európai Uniótól kap, cserébe a megegyezésért az új EU-s büdzséről. A brit rabatot még Margaret Thatcher volt miniszterelnök tárgyalta le 1984-ben. Ő akkor azzal érvelt, hogy a szigetországnak kompenzációra van szüksége, mert a gazdaság állapota eléggé rossz és viszonylag kevés mezőgazdasági támogatást kapott.

A körülbelül 6 milliárd dollár értékű visszatérítés célja az államháztartási mérleg kiegyensúlyozása volt. A nyolcvanas évek óta azonban Nagy Britannia jelentősen meggazdagodott, ezért az EU-n belül szinte mindenki egyetért a rabat eltörlésével. Eleinte Tony Blair hallani sem akart a visszatérítési kérdés újratárgyalásáról, később hajlandó lett volna belemenni az összeg csökkentésébe, cserébe az EU-s mezőgazdasági támogatások reformjáért.

Blair most eljutott odáig is, hogy elképzelhető, hogy feladja a rabat egy részét 2013 előtt, anélkül, hogy változna az Unió mezőgazdasági szubvenciós politikája. A visszatérítés ügye Britanniában szimbolikus fontosságú, és bármennyire is jogos lenne a rabat legalább részleges feladása, Blair belpolitikai ellenlábasai ezt megadásként fognák fel. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS