2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-büdzsé: Budapesten sem született kompromisszum

2005. december 02. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Nem született kompromisszum az EU-költségvetés ügyében az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair, valamint a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, budapesti találkozóján.

Brüsszeli uniós diplomáciai források és a brit sajtó a hét elején arról számoltak be, hogy a brit EU-elnökség 25 milliárd euróval csökkentené az uniós büdzsét, illetve 10%-al az új tagállamoknak járó felzárkóztatási forrásokat.

A sajtótájékoztatóról távol maradt cseh, lengyel és szlovák miniszterelnök nevében is beszélő Gyurcsány Ferenc a kompromisszumok esélye kapcsán megjegyezte, hogy a brit EU-elnökség még nem mondta ki az utolsó szót, igaz, hivatalosan még az elsőt sem. Az is elismerte, hogy "egyre jobban értjük egymást". Nem tartotta elfogadhatónak azonban, hogy a brit visszatérítésekhez és a közös agrárpolitikához nem nyúlna a brit elnökség, a kohéziós forrásokat viszont megkurtítaná.

"Olyat nem támogatunk, hogy az új tagországok fizessék ki a régi uniós kompromisszumok árát" – fogalmazott Gyurcsány.

Tony Blair hangsúlyozta: Nagy-Britannia semmiképpen nem mondhat le a neki jelenleg járó mezőgazdasági visszatérítésekről. Hozzátette: a tíz új tagállamnak elemi érdeke, hogy még az idén megállapodás szülessen az uniós büdzséről, hiszen elképzelhető, hogy jövőre sem születik kompromisszum.

"Ha a megállapodások hiányában az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési folyamatok felett, a tizek csak egyharmadát fogják kapni a jelenleg nekik járó felzárkóztatási pénzeknek, ami nem lehet érdekük" – közölte Tony Blair. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS