2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CIA-börtön Romániában: “közvetett, de erős” bizonyítékok

2005. december 02. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

A Human Right Watch (HRW) “közvetett, de erős” bizonyítékokkal rendelkezik azzal kapcsolatosan, hogy Romániában és Lengyelországban titkos CIA-börtönök lennének. Ezt Marc Garlasco, az emberjogi szervezet katonai elemzője mondta a Delta RFI rádiónak adott interjújában. A HRW egyébként kiadott egy 26 névből álló listát: állításuk szerint ezeket a terrorizmussal gyanúsított személyeket tartja fogva titkos börtön-hálózatában a CIA.

Garlasco szerint biztosra vehető, hogy közel-keleti országokban vannak ilyen börtönök – a szakértő a rádióinterjúban konkrétan Egyiptomot és Jordániát említi. Ugyanakkor úgy hiszi, legalább két, kelet-európai ország is része a hálózatnak.

“Közvetett, de erős bizonyítékaink vannak, miszerint Románia és Lengyelország a múltban részt vett ebben. Azt nem tudjuk, hogy jelenleg is, de az emberi jogok minden múltbeli megsértése megkérdőjelezi az adott ország uniós státusát” – mondta Garlasco.

Az állítólagos CIA-börtönök kapcsán a konzervatív The Wall Street Journal európai kiadása csütörtöki vezércikkében kétszínűséggel és Amerika-ellenességgel vádolja Európát. A WSJE szerint az európai viták jelentős részében az emberi jogok melletti, egyébként jogos kiállás az Amerika-ellenességet igazolni próbáló eszközzé alakult át.

S a valódi, tényleg szörnyű emberi jogsértésekről a Közel-Keleten, Észak-Koreában, Kínában, Kubában és másutt tudomást sem vesznek, vagy éppen ezek a hírek az újságok hátsó oldalaira kerülnek: ahhoz, hogy valami a címoldalon szerepeljen az európai lapokban, amerikai vonzatúnak kell lennie.

Európában nagy felháborodással fogadták azokat a híreszteléseket, hogy CIA-gépek európai repülőtereket is érintve vittek harmadik országokba olyan, terrorizmussal gyanúsított személyeket, akiket azután ott megkínozhattak. "Ám az a tény, hogy Európa immár rutinszerűen küld vissza több ezer menedékkérőt olyan országokba, ahol megkínozhatják őket, persze nem kerül az újságok címlapjára" – szögezte le a vezércikk szerzője. (hotnews/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS