2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közép- és Kelet-Európában egy évtized alatt hússzorására nőtt a HIV-fertőzöttek száma

2005. december 02. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

Az ENSZ a múlt héten publikálta globális AIDS-jelentését. A dokumentum egyebek mellett kitér Közép- és Kelet-Európára is, és megállapítja a régióban több, mint másfélmillió embert fertőzött meg a HIV- vírus. Ez azt jelenti, hogy egy évtized alatt hússzorosára nőtt a HIV fertőzöttek száma.

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában az AIDS a fiatalok betegsége. A fertőzöttek háromnegyede harminc évnél fiatalabb, szemben Nyugat-Európával, ahol ez az arány egyharmad. A régióban a betegség elterjedését a droghasználat és a nem steril fecskendők többszöri felhasználása segítette elő.

A jelentés szerint azonban a betegség kezd kitörni a fecskendőt használó drogosok köréből és prostituáltak és nem biztonságos szex útján az egész társadalmat veszélyezteti. Ez amiatt is látható, hogy egyre több a fertőzés a nők körében, ami miatt egyre több a HIV- fertőzött csecsemő is.

A legtöbb AIDS-beteg Oroszországban van, ugyanakkor Ukrajnában él Európán belül a legtöbb HIV- fertőzött – ezek a lakosság közel másfél százalékát teszik ki. Ukrajnában a heroin függők jelentős része fertőzött, például Odessza kikötővárosban ez 60%, és emellett az ott élő prostituáltak 80%-a is HIV- fertőzött. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS