2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar vezetéssel EU-s moldovai-ukrán határmisszió

2005. december 01. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

Bánfi Ferenc magyar rendőr dandártábornok vezetésével megkezdődött az Európai Unió megfigyelő vállalkozása Ukrajna és Moldova határán. A missziót Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos, valamint Borisz Taraszjuk ukrán és Andrei Stratan moldovai külügyminiszter avatta fel szerda este az ukrajnai Odesszában, egyben beiktatták hivatalába Bánfi Ferencet.

A csempészetet és egyéb vámvisszaéléseket megakadályozni, s ezáltal a térség nagyobb biztonságát elősegíteni hivatott misszióban az Európai Unió 15 tagállamából 69 hivatásos vámos, határőr és határellenőr vesz részt, köztük 7 magyar, munkájukat mintegy ötven, többnyire ukrajnai és moldovai polgári alkalmazott segíti - mondta el az MTI-nek telefonon a dandártábornok.
A határmegfigyelő vállalkozás irányítása mellett Bánfi Ferenc az Európai Unió moldovai különleges képviselője, Adriaan Jacobovits de Szeged nagykövet politikai főtanácsadója lesz, illetve a hollandiai diplomata politikai tanácsadó testületét is vezeti.

A missziónak egyik feladata, hogy hiteles és megfelelő információkkal lássa el a Dnyeszter-mellék jogi státusát rendező politikai tárgyalásokon megfigyelői minőségben részt vevő EU-t és főtárgyalóját, Jacobovits de Szeged nagykövetet.

Az Európai Unió Viktor Juscsenko ukrajnai és a Vladimir Voronin moldovai államfő írásos kérése alapján döntött arról, hogy kétéves időtartamra határtámogató missziót telepít a két ország határára. Fő feladatai közé tartozik, hogy segítséget nyújtson a moldovai és az ukrajnai vám- és határőrizeti szervek európai uniós normákkal összhangban álló fejlesztéséhez.

Bánfi Ferenc személyében első alkalommal nevezett ki magyar misszióvezetőt az Európai Unió a tavaly májusi csatlakozás óta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS