2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Független lapcikknek álcázott írásokat helyezett el az iraki sajtóban az amerikai hadsereg

2005. december 01. 11:49, utolsó frissítés: 11:49

A valóságot kedvező színekben feltüntető cikkeket helyezett el az amerikai hadsereg független írásoknak álcázva az iraki lapokban a polgári lakosság megnyerésére irányuló kampány jegyében - közölte csütörtöki számában a The Washington Post katonai berkekre hivatkozva.

A cikkek a lázadók elleni "információs háborúban" az Egyesült Államok vezette koalíció tevékenységének kedvező oldalait domborították ki és az irakiakat a demokratikus folyamat kibontakozásába való bekapcsolódásra buzdították. Barry Johnson alezredes, katonai szóvivő Bagdadban a lapnak úgy nyilatkozott, hogy valójában olyan katonai programról van szó, amely segít a tényszerű információkat becsatolni az iraki hírközlés áramlatába, és ellensúlyozza a lázadók dezinformációs mesterkedéseit.

A program a washingtoni székhelyű Lincoln Group magáncégre támaszkodik, amely a cikkeket arabra fordítja és elhelyezi az iraki médiában anélkül, hogy közölné, azok az amerikai hadsereg "tájékoztatás-műveleti" egységeitől származnak. A legtöbb cikk úgy jelent meg, hogy a Lincoln Group szabadúszó újságíróként bemutatkozó emberei titokban fizettek a szerkesztőknek az írások közléséért.

A Pentagon szóvivője elmondta: utánanéznek az ügynek, amelynek egyes vonatkozásai "kicsit zavaróak lehetnek, ha igaznak bizonyulnak". A szenátus katonai bizottságának az elnöke, John Warner közölte, hogy ők is foglalkoznak az üggyel.

Médiaszakértők úgy ítélték meg, hogy a cikkek elhelyezése káros a bimbódzó iraki szabad sajtóra nézve. John J. Schulz, a Boston Egyetem kommunikációs karának dékánja a The Washington Postnak kijelentette: "Nem lehet demokrácia-modellt építeni úgy, hogy közben aláássák egyik alapelvét, a szabad és független sajtót". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS