2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választások Csecsenföldön: “politikai kabaré, háborús feltételek közt”

2005. november 28. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

A vasárnapi csecsenföldi választások az orosz hatóságok szerint azt bizonyítják, hogy a konfliktus kezdete után több mint egy évtizeddel az élet visszatér a normális kerékvágásba. A szeparatista erők és különböző emberi jogi csoportok szemfényvesztésnek nevezték a szavazást.

Az 58 parlamenti mandátumért több mint 350 jelölt versenyzett. A jegyzékbe vett választók kétharmadát jelentő 171 szavazókörzetből beérkezett adatok összesítése alapján a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország helyi tagozata vezet csaknem 60%-al. A második helyen a kommunisták álltak közel 12%-al, a harmadikon a liberális Jobboldali Erők Szövetsége több mint 10%-al.

Elemzők szerint az Egységes Oroszország, amely szárnya alá gyűjtötte Csecsenföld szinte valamennyi tekintélyes személyiségét és néhány megtért gerillavezért, már jövő ősszel kezdeményezheti Kadirov elnökké választását lévén, hogy Kadirov 2006. október 5-én éri el az elnöki tisztség betöltéséhez az alkotmányban megkövetelt szabott 30 éves életkort.

Kadirov hatalma jórészt ötezer fős milíciáján nyugszik, amelynek soraiban sok egykori gerilla van, s amelyet emberjogvédők a civil lakosokkal szembeni kegyetlenkedések zöméért kárhoztatnak – jegyezték meg megfigyelők.

Osman Firzaouli, a korábban Aszlan Maszhadov vezette csoport képviselője. Maszhadov volt 1999-ig a csecsen elnök, akkor az orosz erők félreállították. Firzaouli bírálja a jelen helyzetet, és cáfolja, hogy az országban stabil lenne a helyzet.

"Ezt mi nem hivjuk választásnak – ez politikai kabaré, háborús feltételek közt. Ez a megszálló rezsim eddig több mint 250 ezer csecsent ölt meg. Hogyan működhetnénk velük együtt?" – kérdi Osman Firzaouli, a Maszhadov-vezette csoport képviselője aki szerint a helyzet Csecsenföldön egyáltalán nem konszolidálódott még. A lázadók közben folytatják a támadásokat. A BBC moszkvai tudósítója a helyszínről arról számolt be, hogy nem sok jele van a békének. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS