2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bombát rá: a Szovjetunió feláldozta volna Európát

2005. november 25. 17:50, utolsó frissítés: 2005. november 26. 17:10

A Szovjetunió vezette katonai szövetség egy, a NATO-val kialakuló konfliktusban kész lett volna nukleáris csapásokkal egész Európát megsemmisíteni – derül ki azokból az aktákból, amit Lengyelország nyilvánosságra hoz.

Nem a teljes anyagot teszik hozzáférhetővé – arról, hogy mely része válik kutathatóvá, egy, a miniszter által felállítandó csoport fog dönteni, amely 2006. január 2-ig köteles átadni Radoslaw Sikorski lengyel nemzetvédelmi miniszternek azoknak a dokumentumoknak a jegyzékét, amelyekről lekerül a "titkos" minősítés – jelentette az onet.pl lengyel internetes portál.

Az iratanyag mintegy 1700 levéltári egységet tartalmaz. Szerepel köztük a Varsói Szövetség titkos statútuma, a vezetőség találkozóinak jegyzőkönyvei, valamint Csehszlovákia 1968-as inváziójának dokumentációja.

A miniszter bemutatott egy 1979-es gyakorlótérképet, amelyen egy képzelt háborúban jelzik a szovjet és kelet-európai csapatmozgásokat és a nukleáris csapások kijelölt célpontjait. A Varsói Szövetség egyebek között Brüsszelre, Münchenre és Kölnre is atomcsapást mért volna.

Egy ilyen, a Szövetség és a NATO között kirobbanó potenciális fegyveres konfliktus során Lengyelország hatalmas veszteségeket szenvedett volna, több mint kétmillióra rúgott volna a halottak és sebesültek száma, atomcsapás ért volna 43 lengyel várost, és nukleáris és vegyi szennyezés alá került volna az ország egy része. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS