2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mától palesztin ellenőrzés alatt a rafahi határátkelő

2005. november 25. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Ma ünnepélyesen megnyitják az Egyiptom és a Gázai övezet rafahi határátkelőhelyét. Ez az első alkalom, hogy a Palesztin Hatóság gyakorol ellenőrzést külső határon – igaz, egyelőre az Európai Unió felügyeletével.

Ezzel a Palesztin Hatóság fontos lépést tesz államisága útján, miután az izraeli csapatok kivonultak a gázai övezetből. Másrészt viszont első alkalommal jut kulcsfontosságú szerephez az Európai Unió, amely 70 fős megfigyelői egységet állomásoztat majd a határátkelő közelében.

Mint parancsnokuk, az olasz Pietro Pistolese tábornok elmondta, a holnaptól működő határállomás naponta egyelőre csak négy órán keresztül fogadja a palesztinokat, egyszerűen még nem volt idő felkészülni a küldetésre.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csak tíz napja érte el a megállapodást, amelynek sikerétől azt várják, hogy életet lehel a gazdaságilag a tönk szélén álló Gázai övezetbe.

Izraeli katonák egyébként nem lesznek a határon, ők – a palesztinokkal közösen – néhány kilométer távolságból kamerákkal követik az eseményeket. Ha rendellenességet tapasztalnak, akkor közbelépésre kérhetik a palesztinokat, és ha ők megtagadják például a külön ellenőrzést, akkor az EU igyekszik közvetíteni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS