2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belélegezni is veszélyes: 100 tonna benzol ömlött a kínai folyóba

2005. november 25. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Emberek százait telepítették eddig ki a benzollal. illetve nitrobenzollal szennyezett északkelet-kínai Szungari folyó partján lévő otthonaikból, mert ezeknek a vegyi anyagoknak a belélegzése is súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget – közölték pénteken helyi tömegtájékoztatási eszközök.

Időközben kiderült, hogy a 12 napja történt robbanás után 100 tonna szennyező anyag ömlött a folyóba. A kínai hatóságok napokig elhallgatták a baleset hírét, s csak azután tettek említést róla, hogy kiderült: súlyos környezetkárosító katasztrófa következett be. A helyzet komolyságára utal, hogy a térség lakóinak a ivóvízellátására Ven Csia-pao kormányfő személyesen adott utasítását.

A 80 kilométer hosszú, szennyezett vízcsík csütörtökön érte el a Hejlungcsiang tartomány közigazgatási székhelyét, a 3,8 milliós Harbint. Becslések szerint 40 órát tart majd, míg a szennyeződés elhagyja a várost. A vízbeli benzol-szint mintegy tízszerese a még biztonságosnak tartott szintnek.

A harbini lakosok már harmadik napja nem ihatnak a folyóból, de médiajelentések szerint elegendő palackozott víz áll rendelkezésre, az utánpótlás pedig folyamatosan érkezik. Ezzel párhuzamosan kutakat is ásnak. Egy helyi lap szerint egyes lakosok vizet próbáltak lopni a fűtőberendezéseikbe – más jelentések szerint egyesek még mindig halásznak.

A hivatalos szervek abban reménykednek, hogy a mérgező vegyi anyagok feloldódnak, mire az a kínai-orosz határ mentén lévő Amurba ömlik. Egyelőre ennek időpontjáról ellentmondásos szakértői vélemények látnak napvilágot: a kínai fél szerint majd két hét múlva érkezik meg a 80 kilométeresre nőtt szennyfolt az Amurba, az orosz illetékesek ezzel szemben azzal számolnak, hogy ez már három-négy napon belül bekövetkezhet. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS