2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bejegyezték Saron pártját, márciusban választanak Izraelben

2005. november 24. 10:30, utolsó frissítés: 10:46

Izraelben bejelentették, hogy az Ariel Saron miniszterelnök által alapított új politikai párt a Nemzeti Felelősség nevet viseli majd. A pártot hivatalos parlamenti frakcióként tegnap jegyezték be, de az izraeli törvények értelmében a párt nevét akár az általános választásokat megelőző 48-ik óráig megváltoztathatják. Az izraeli államelnök egyébként március 28-ra tűzte ki a parlamenti választások időpontját.

Hétfőn Ariel Saron egész Izraelt megdöbbentette azzal a bejelentéssel, hogy kilép a jobboldali Likud pártból és új, centrista pártot alapít. Azóta az izraeli média tele volt találgatásokkal arról, hogy miként is nevezik majd Sharon új pártját. A párt máris 16 parlamenti képviselőt tudhat soraiban, közöttük 6 olyan kormányminiszter is szerepel, akik eddig a Likud párthoz tartoztak.

A BBC tudósítója szerint a közvéleménykutatások azt sugallják, hogy feltehetőleg kifizetődő lesz Saron politikai hosszú karrierjének eddigi legnagyobb hazárdjátéka: a felmérések szerint ugyanis a miniszterelnök elegendő képviselői helyet szerezhet meg ahhoz, hogy harmadik ciklusban is betölthesse a miniszterelnöki posztot. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS