2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy-Britanniában legnagyobb a rasszizmus. Roma és muzulmán az áldozatok

2005. november 24. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Az EU monitoring szervezete szerint az elmúlt év során Nagy-Britanniában jegyezték fel a legtöbb rasszista indíttatású incidenst: a szigetországban közel 53 ezer ilyen eset történt. Az Európai Rasszizmus és Idegengyűlölet Monitoring Központ szerint azonban a megbízható adatok hiánya nehézzé teszi a probléma valódi kiterjedtségének felmérését.

Németország a második legrosszabb helyen végezte 6500 rasszista incidenssel, Franciaországban csak 1500-at jegyeztek fel. Főleg Közép- és Kelet-Európában élő romák esnek áldozatul a leggyakrabban a rasszizmusnak Európában, különösen a munkavállalás és a lakhatás terén.A muzulmánok szintén nehéz körülményekkel kénytelenek szembenézni több tagállamban.

A jelentés kiemeli, hogy a tavalyi madridi vonatrobbantások és Theo van Gogh holland filmrendező meggyilkolása negatív hatással volt a muzulmánok és nem-muzulmánok viszonyára. Míg egyes országokban könnyű fellépni a rasszista bűncselekmények ellen, másutt a kisebbségeket több korlátozás is éri, mint például a vallási ruházat viselésének korlátozása.

Meglepő módon az EU új tagállamaiban különösen alacsonyszámú volt az ilyen incidensek száma, jóllehet a romák lélekszáma ezekben az országokban a legnagyobb. Magyarországon például csak 25 rasszista incidenst jegyeztek fel, míg Csehországban 200-at.

A Monitoring Központ szerint a roma gyerekeket ezekben az országokban aránytalanul gyakrabban minősítik tanulási nehézségekkel küzdőknek, és komoly a lakóhely szerinti szegregáció, különösen Csehországban, Spanyolországban és Magyarországon. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS