2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vatikáni utasítás: pap lehet az, aki “legyűri” homoszexualitását

2005. november 23. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Egy olasz katolikus hírügynökség (Adista) feltöltötte a világhálóra azt a vatikáni utasítást, mely kirekeszti a papi hivatásból a homoszexuálisokat. A dokumentum szerint az egyház „nem fogadhat be a papneveldékbe és a szerzetesrendekbe olyanokat, akik aktív homoszexuális életet élnek, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutatnak vagy támogatják az úgynevezett meleg kultúrát”.

Engedélyezni fogja ugyanakkor az érintettek közül olyan jelöltek katolikus pappá szentelését, akik bizonyítani tudják, hogy a kinevezésüket megelőzően legalább három éven át legyűrték homoszexuális vonzalmukat és nem tartottak fenn nemi kapcsolatot.

Az utasítás hangsúlyozza, hogy bár a homoszexuálisokat megilleti a „tisztelet”, az egyház „súlyos bűnöknek” tartja a homoszexuális „aktusokat” és minden esetben „rendellenességnek” tekinti a homoszexualitást.

A régóta ígért dokumentumot, amelyet augusztus 31-én hagyott jóvá XVI. Benedek pápa, a múlt héten küldték el a püspököknek és a papneveldék vezető tisztségviselőinek szerte a világon – közölték egybehangzóan nevük elhallgatását kérő források. Az utasítást jövő kedden, az Osservatore Romano (a Vatikán hivatalos lapja) hasábjain szándékoztak nyilvánosságra hozni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS