2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autonómia-koncepcióval álltak elő a vajdasági magyar pártok

2005. november 23. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

Budapestet, Belgrádot, Brüsszelt és Martti Ahtisaari koszovói ENSZ-különmegbízottat keresi fel autonómiakoncepciójával három kisebb vajdasági magyar párt, amely úgy véli, hogy a koszovói rendezés folyamatában időszerű lenne foglalkozni a magyar autonómia kérdésével is. Az elképzelést Borisz Tadics szerb elnök máris elvetette.

Az előterjesztés szándékát kedden jelentette be Óbecsén Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és Rácz Szabó László, a vajdasági Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) – amelynek összehasonlíthatatlanul nagyobb a támogatottsága, mint az említett három párté együttesen – nem csatlakozott a VMDP által kezdeményezett hárompárti összefogáshoz.

A vajdasági tartományi autonóm hatáskörök részbeni visszaszolgáltatásával, illetve a Magyar Nemzeti Tanács megalakulásával a VMSZ részben vagy teljesen megvalósítottnak tekinti hármas autonómiakoncepciójának két pillérét, a tartományi és a perszonális autonómiát.

A három kis párt autonómiakoncepciója bizonyos tekintetben eltér egymástól – a VMPD elképzelései között például nem szerepel a területi autonómia –, de Páll szerint kiegyeztek abban, hogy elfogadnák azt, ha Belgrád csak egyikük elképzelését tartaná megvalósíthatónak.

A VMDK elnöke szerint azonosan kell kezelni a Szerbiában élő összes kisebbséget, és a Koszovó jogállásáról kezdődött tárgyalások jelentik azt a pillanatot, amikor rendezni kell minden szerbiai kisebbség helyzetét.

Borisz Tadics szerb elnök leszögezte, hogy "a vajdasági megoldások nem lehetnek egyenértékűek a koszovóiakkal". Tadics leszögezte, hogy a Vajdaság autonómiáját Szerbia új alkotmányában kell megvédeni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS