2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Humoros: az al-Dzsazírát bombázta volna Bush

2005. november 22. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

Bombázni akarta az George Bush az al-Dzsazíra arab hírtévé központját az Egyesült Államokkal szövetséges Katarban. Az amerikai elnököt erről csak Tony Blair brit kormányfő tudta lebeszélni – írta a kedden a Daily Mirror.

Az iraki háborút erősen ellenző, baloldali irányzatú brit tömeglap a londoni miniszterelnöki hivatal egy belső dokumentumából idézte értesülését. A "szigorúan titkos" megjelölésű összefoglaló szerint – amely a két vezető egyik megbeszélésének ötoldalas leirata – George Bush "katonai akciót" akart az al-Dzsazíra ellen, amelyet az Egyesült Államok az iraki felkelés szításával vádol, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér szócsövének tart.

A Mirrornak egy név nélkül idézett forrás megerősítette: Bush egyértelműen világossá tette, hogy bombázni akarja az al-Dzsazírát "Katarban és máshol", Blair azonban azt mondta neki, hogy ez "komoly problémákat okozna".

Egy kormányilletékes szerint a fenyegetés "inkább humoros, semmint komoly" formában hangzott el, a Daily Mirror egy másik forrása ugyanakkor "halálosan komolynak" nevezte az amerikai elnök szándékát, mondván: ez "teljesen egyértelmű a nyelvezetből".

A lap szerint a londoni miniszterelnöki hivatal idézett átirata megkérdőjelezi azokat az amerikai közléseket, hogy az al-Dzsazíra emberei elleni korábbi támadások katonai tévedés következményei voltak. A cikk felidézi, hogy 2001-ben a társaság kabuli irodáját rombolta le két bomba, 2003-ban pedig az al-Dzsazíra bagdadi posztjának egyik riportere halt meg amerikai rakétatámadásban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS