2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kancellár lesz Angela Merkel? Ma szavaznak

2005. november 22. 09:42, utolsó frissítés: 09:42

Berlinben a törvényhozás ma szavaz arról, hogy Németország történetében első alkalommal egy nő töltse-e be a kancellári tisztséget. A koalícióra lépett Szociáldemokrata Párt és a két kereszténypárt múlt heti rendkívüli kongresszusa óta biztosra vehető, hogy Angela Merkelt a képviselőház ma kancellárrá választja és ezzel megkezdheti munkáját a nagykoalíciós kormány - jelenti a BBC németországi tudósítója.

Két hónappal ezelőtt, az előre hozott parlamenti választást követően Schröder kancellár még úgy nyilatkozott, hogy ismét ő alakít kormányt Berlinben. A mandátumok eloszlása azonban csak nagykoalíció létesítését tette lehetővé, és ebben a legnagyobb támogatottságot elért két kereszténypárt kancellárjelöltje, Angela Merkel magának követelte a kormányfő tisztségét.

Schröder távozása ellenében a szociáldemokraták egyenjogú tárgyalópartnerként vehettek részt az új kormány politikai irányvonalának meghatározásába és az államügyek jövőbeni irányításából is a kereszténypártokkal azonos arányban vehetik ki a részüket.

Így szinte magától értetődik, hogy ma a szociáldemokrata képviselők túlnyomó többsége is Angela Merkelre adja le a voksát. Köztük lesz a távozó kancellár, Gerhard Schröder is, aki bejelentette, hogy holnaptól visszavonul a politikából és eredeti lakhelyén, Hannoverben ügyvédként fog elhelyezkedni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS