2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tárgyalna a felkelőkkel az iraki elnök

2005. november 21. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Dzsalal Talabani ezt egy kairói értekezleten jelentette ezt ki vasárnap, mondván, hogy "ő az összes iraki elnöke", ezért hajlandó meghallgatni azokat is, akik "magukat az ellenállásnak nevezik". "Ha érintkezésbe akarnak lépni velem, üdvözlöm őket... meghallgatom őket, még ha bűnözők, vagy vádlottak is... Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is fogadom, amit mondanak" – jelentette ki.

Talabani a párbeszédet nem csak a felkelőknek, hanem az előző rendszer híveinek is felajánlotta azon a "kibékülési találkozón", amit az Arab Liga szervezett az iraki politikusoknak. Egyes értesülések szerint máris találkozott az egykori Szaddám-rendszer néhány képviselőjével. A Londonban arab nyelven kiadott al-Hayat szerint javaslatokat is kapott felkelő csoportoktól, s a feltételeket megvizsgálják a Pentagon és amerikai tisztségviselők bevonásával.

Az Arab Liga azzal a szándékkal szervezte meg az értekezletet, hogy a részvevők igyekezzenek áthidalni etnikai és vallási ellentéteiket, és készítsenek elő egy nagyobb megbékélési konferenciát, amelyet az elképzelés szerint Irakban tartanak meg, valószínűleg januárban.

A kairói tanácskozástól azt várják elsősorban, hogy segítsen újra bevonni a szunnitákat az iraki politikai életbe. Ennek a felekezetnek a tagjai túlnyomórészt távol maradtak mind a januári parlamenti választásoktól, mind az új alkotmányról novemberben rendezett népszavazástól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS