2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilép pártjából és előrehozott választásokat akar Saron

2005. november 21. 11:41, utolsó frissítés: 11:41

Ariel Saron izraeli kormányfő hétfőn arra kérte az államfőt, oszlassa fel a parlamentet, hogy előrehozott választásokra kerülhessen sor. Saron azután fordult az államfőhöz, hogy úgy döntött: kilép az általa 1973-ban alapított jobboldali Likud pártból és új párt élén indul a következő választásokon.

Móse Kacav izraeli elnök a találkozó után tartott sajtóértekezletén közölte: valószínűnek tűnik, hogy előre hozott választások lesznek, de még nem döntött a parlament feloszlatásáról. Hozzátette: haladéktalanul megkezdi a konzultációkat a jogi szervekkel és a politikai vezetőkkel a választások előrehozásáról, amelyeket eredetileg jövő novemberben tartottak volna.

Az izraeli média szerint az új, jobbközép párt neve Ahrajút Leumit (Nemzeti Felelősség Pártja) lesz. Tagjai között megtalálható lenne több mint tíz miniszter és parlamenti képviselő, akik Saronnal együtt lépnek ki a jobboldali pártból.

Megfigyelők szerint Saron lépésére régóta számítani lehetett. Döntését elsősorban azzal magyarázzák, hogy a miniszterelnököt a Gázai övezetből történt kivonulás miatt heves bírálatok érték saját pártjában is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS