2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztálin-portréval tüntettek Juscsenko ellen

2005. november 21. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Több száz tüntető orosz zászlókat lengetve vonult fel vasárnap Kijev utcáin, tiltakozva az ellen, hogy a kormány ünnepnappá szándékozik nyilvánítani a narancsszínű forradalom kezdetének napját. Viktor Juscsenko ukrán elnök szombat esti rádióbeszédében jelentette be, hogy hamarosan aláírja azt a rendeletet, melyben a szabadság napjává nyilvánítja november 22-ét.

Emlékeztetett arra, hogy a demokráciért folytatott harc még nem ért véget, az országban még sok a probléma. Az előrehaladáshoz idő kell, miközben megjelent "a legnagyobb vétek", a hitetlenkedés és a csalódottság, pedig az egy évvel ezelőtti jelszavak nem kevésbé aktuálisak – hangsúlyozta az ukrán elnök.

A vasárnapi kijevi baloldali tüntetéseket a radikális Haladó Szocialista Párt rendezte, amely meleg kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és rossz szemmel nézi a Nyugattal kialakított szorosabb viszonyt. A felvonulók Juscsenko-ellenes jelszavakat kiáltoztak, néhányan orosz cárok és Joszif Sztálin szovjet diktátor képét emelték a magasba.

Kormányellenes tüntetések voltak vasárnap Donyeck megye több városában is, ahol a Régiók Pártja aktivistái "A Donyec-medence nem váltott színt" jelmondattal tiltakoztak a narancsszínű forradalom évfordulójának megünneplése ellen.

A Donyeck városában rendezett nagygyűlésen közzétették a november elején, a megye 36 városának csaknem 40 ezer lakója körében rendezett közvélemény-kutatás végeredményét, mely szerint a megkérdezettek 91,2 százaléka a kék színre szavazott (ez az ellenzéki "régiósok" színe), s csupán 2,4 százalék voksolt a narancs színre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS