2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvan a német nagykoalíció

2005. november 18. 15:53, utolsó frissítés: 15:53

Rövid ceremónia keretében aláírták Berlinben a német nagykoalíciós megállapodást. A 190 oldalas dokumentumot a két politikai tábor vezetői írták alá, köztük Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke, kijelölt kancellár, Matthias Platzeck, a szociáldemokrata párt élére néhány nappal ezelőtt megválasztott brandenburgi politikus és Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

A konzervatív uniópártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) 39 év után vállalkoznak ismét közös kormányzásra.A megállapodást két hónappal a németországi előre hozott választások után írták alá.

A választásokból a CDU/CSU került ki legerősebb frakcióként, az SPD lett a második. Más irányú próbálkozások után a nagykoalíció tűnt csak megvalósíthatónak. Mivel mindkét tábor rosszabbul teljesített az előző választás eredményéhez képest, egyesek "a vesztesek koalíciójának" is nevezik a konzervatívok és a szociáldemokraták együttkormányzását.

Mindkét tábor számára kényes feladat, hogy miközben együtt kormányoznak, egyéni arculatukat és politikájukat is megőrizzék, hisz például a márciusi tartományi választásokon már ismét egymás ellenében indulnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS