2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iraki fogolykínzások: a belügy szerint eltúlzott az ügy

2005. november 18. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

A belügyminisztériumhoz tartozó titkos börtönben őrzött foglyok kínzásával kapcsolatos információk "eltúlzottak", Baján Báker Szulág iraki belügyminiszter szerint. A 170-176 fogoly közül szerinte hét viseli ütések nyomait. Baján megígérte: mindenkit, aki a kegyetlenkedésekért felelős, a törvény szerint vonnak felelősségre.

Hangsúlyozta, hogy különböző eredetű "bűnözőkről és terroristákról" van szó, akiket a jogi eljárások tiszteletben tartásával vettek őrizetbe. "Közöttük a legveszélyesebbek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat külföldi harcosai" – közölte sajtótájékoztatón a rendőrtábornokok által körülvett miniszter, kezében egy csomag személyazonossági igazolványt és útlevelet lobogtatva.

Röviddel az iraki belügyminiszter sajtótájékoztatója után James Bullock, a bagdadi amerikai nagykövetség szóvivője azt hangsúlyozta, hogy egyetlen fogolykínzás is túl sok. Rick Lynch tábornok, az iraki többnemzetiségű erők szóvivője elmondta, hogy amikor az amerikai katonák vasárnap behatoltak a belügyminisztérium ellenőrzése alatt lévő börtönbe 169 foglyot találtak ott.

Ezek közül egyesek szemmel láthatóan éheztek és bántalmazás nyomai látszottak rajtuk. A tábornok elmondta, hogy a börtön felfedezése után az amerikai katonák vették ellenőrzésük alá a létesítményt, és a foglyokat átszállították a Bagdadtól nyugatra fekvő Abu Graibba, ahol "megkapták a szükséges orvosi ellátást". Mint ismeretes, amerikai katonák éppen az Abu Graibban kínoztak meg iraki foglyokat 2003 végén.

Dzsalal Talabani elnök a Die Presse osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjújában a titkos börtönnel kapcsolatban kijelentette, hogy nem ilyen új Irakért küzdött, az ország új vezetése elutasítja az ilyen módszereket, és keményen megbünteti azokat, akik ilyen bűnöket követtek el. Felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki alkotmány alapján tilos a kínzás Irakban, ahogyan senkit sem lehet megfelelő letartóztatási döntés nélkül fogva tartani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS