2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kasza: Koszovó bizonytalan jövője miatt az indulatok a Vajdaságban csapódhatnak le

2005. november 18. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Szerbia jelenleg nagyon messze van a jogállamtól – jelentette ki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az Európai Parlamentben. Kasza Józsefet nyilvános meghallgatáson kérdezte az EP Kisebbségügyi Intergroupja.

Kasza kimutatásai szerint 2003-ban 19, 2004-ben 59, idén 38 támadás érte a magyarokat a Délvidéken. A lista nem teljes – mondta az elnök – mert a hatóságok nem teszik hozzáférhetővé valamennyi információt.

A VMSZ vezetője a fizikai és lelki bántalmazások mellett aggasztónak tartja, hogy a kisebbségeket Szerbiában kiszorítják a gazdasági életből. Késik a szabadkai magyar tanárképző főiskola engedélyeztetése is, pedig csak a magyar tanítóképzés tudja megállítani a felgyorsuló asszimilációt. Nem történt lényeges változás a rendőrség nemzetiségi összetételében sem – számolt be Kasza.

Elmondta, az Európai Parlament határozott fellépésére tett szerb ígéretekből egyelőre nem sok valósult meg. Papíron megalakult azok az vegyesbizottságok, melyek hivatottak lennének eldönteni, hogy kisebbségi jogsértésről vagy egyszerű garázdaságról van szó, mivel a rendőrség rendre kocsmai verekedésekként, drogos fiatalok összetűzéseként értékeli az incidenseket.

– Koszovó bizonytalan jövője és esetleges függetlensége térvesztés a szerbek számára. Az indulatok a Vajdaságban csapódhatnak le – magyarázta Kasza. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS