2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Igen mondott a nem biztonságos légitársaságok feketelistájára az Európai Parlament

2005. november 17. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

Elfogadta az EP azt a jogszabálytervezetet, mely szerint uniós feketelistára kerülnek a biztonsági előírásoknak meg nem felelő légitársaságok. A lajstromon szereplő cégek nem tevékenykedhetnek majd az EU területén, az utasokat pedig kárpótolni kell, ha választott légitársaságuk a jegyfoglalás után kerül a tiltólistára.

A Christine de Veyrac francia néppárti képviselő jelentést 577-16-31 arányban fogadta el az EP. Az elfogadott szöveg szerint az új szabályozás hatályba lépést követő egy hónapon belül a tagállamoknak továbbítaniuk kell az EB-nek a területükről kitiltott légitársaságok listáját. A Bizottság erről értesíti a többi uniós országot is.

Ezt követően az EB további egy hónapon belül közös kritériumrendszer alapján állítja össze az uniós feketelistát. Az érintett légitársaságok panasszal élhetnek a döntéssel szemben. A Bizottság legalább háromhavonta megvizsgálja, szükséges-e a lajstrom frissítése.

A feketelistát közzétennék az interneten és az EU Hivatalos Lapjában, valamint a nemzeti és uniós légi közlekedési hatóságok, illetve a repülőterek webhelyein is. A szabályozás húsz nappal az EU Hivatalos Lapjában történő közzététel után lép hatályba. Ez 2006 elejére várható.

A képviselők erősítenék az utasok tájékoztatáshoz való jogait is. A repülőjegy-árusítók a foglalás módjától függetlenül kötelesek lennének felhívni utasaik figyelmét az általuk választott légitársaság biztonsági státuszára. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS