2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

300 millió dollárt utalt bin Ladennek a féltestvére?

2005. november 16. 12:16, utolsó frissítés: 13:04

Kihallgatták Yeslam Binladint, Oszama bin Laden Svájcban élő üzletember féltestvérét egy 300 millió dolláros, Svájcból Pakisztánba történt állítólagos átutalás kapcsán. Az átutalás kedvezményezettje a nemzetközi terrorhálózat vezetője lehetett -- vált ismertté kedden francia igazságügyi forrásból.

Az ügyhöz közel álló forrás szerint Yeslam Binladin a hétfői kihallgatáson azt közölte Renaud van Ruymbeke vizsgálóbíróval, hogy nincs tudomása az ügyletről. A pénzügyekre szakosodott francia vizsgálóbíró 2001. december 5. óta nyomoz a svájci állampolgárságú üzletember cégei által végrehajtott "pénzmosási" ügyben.

Binladin közölte: 1981 óta nem állt kapcsolatban a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások feltételezett kitervelőjével, aki egyike 53 féltestvérének. Van Ruymbeke most hallgatta ki harmadszor tanúként Binladint a nyomozás keretében.

A mostani kihallgatásra azután került sor, hogy a 2001. szeptember 11-i áldozatok hozzátartozói nevében eljáró ügyvédek által felbérelt magánnyomozó, Jean-Charles Brisard közölte: 2000-ben a genfi Deutsche Bankban az Oszama bin Laden édesapja által alapított Saudi Binladin Group (SBG) nevű vállalattal szoros kapcsolatban álló cég számlájáról 300 millió dollárt utaltak át Pakisztánba. A pénz feltételezhetően a terrorista vezér számlájára érkezett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS