2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megbénították, lenyúzták foglyaikat az iraki biztonságiak

2005. november 16. 11:22, utolsó frissítés: 11:40

Az Egyesült Államok kormánya közölte: aggasztják azok a hírek, amelyek szerint az iraki biztonsági erők több, mint 170, őrizetükben lévő foglyot zaklattak vagy kínoztak meg Bagdadban. A foglyokat amerikai katonák fedezték fel, amikor vasárnap átvettek egy iraki belügyminisztériumi épületet: egy részük megbénult a kínzások miatt, másoknak lenyúzták a bőrét egyes testrészeikről és sokukon alultápláltság jelei voltak észrevehetőek.

Feltételezések szerint a legtöbb rab iraki szunnita.Ibrahim Al-Dzsafari iraki miniszterelnök vizsgálatot indított az állítások ügyében. Az iraki biztonsági erőket többször is vádolták már azzal, hogy rendszeresen kínozzák a foglyaikat és törvényen kívüli kivégzéseket hajtanak végre.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: az Egyesült Államok nem alkalmaz kínzást és úgy véli, hogy másoknak sem szabad ilyen gyakorlatot folytatni. Ezzel párhuzamosan két volt iraki fogoly azt állítja, hogy az amerikai katonák 2003-ban verték őket, gumi-golyókat lőttek ki rájuk és kivégzéseket szimuláltak.

Sarah Leah Whitson, a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet képviselője elmondta: nem lepte meg a kínzások híre: "januárban jelentést adtunk ki a kínzásokról, arról, hogy a feltételezett lázadókat, de közönséges bűnözőket is megkínoztak. Akkor az ország elnöke és a belügyminiszter is határozottan megígérte, hogy végetér a gyakorlat, de úgy látszik, ezek csak szavak voltak" – mondta. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS