2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadságot a népnek: Bush felszólította Kínát

2005. november 16. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

George Bush amerikai elnök Japánba látogatott, ahol felszólította Kínát, hogy adjon több politikai szabadságot népének. Követendő példaként állította elé Peking fő ellenségét, Tajvant, amelynek társadalma a gazdasági nyitással szerinte sikeresen fejlődött az önkényuralomtól a demokráciáig. Bush kedden érkezett Kiotóba, nyolcnapos ázsiai körútja első állomására.

„A modern Tajvan szabad, demokratikus és virágzó. A szabadság kiteljesítésével tette gyarapodóvá népét. A kínai nép több szólás- és vallásszabadságot akar, az állami ellenőrzéstől való mentességet, szabadon akarja nyomtattatni a Bibliát és más szent szövegeket, anélkül hogy félnie kellene a munkatábortól” -- mondta.

A beszélő viszony megteremtésére szólította fel ismét Kínát és Tajvant, amely szerinte elengedhetetlen ellentétük békés megoldásához. Megerősítette viszont, hogy Washington továbbra is az „egy Kína” elvet vallja, és óva intette a feleket attól, hogy bármelyik egyoldalúan a status quo megváltoztatására törekedjen.

Bush három kategóriába sorolta az ázsiai országokat: a demokráciákra (Japán, Dél-Korea és Tajvan), azokra az országokra, amelyek már „közelednek a szabadság felé, de még nem értek oda” (Kína) és a totalitárius rendszerekre (Burma és Észak-Korea). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS