2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy ENSZ-raportőr szerint volt kínzás titkos, közép-kelet-európai CIA-börtönökben

2005. november 14. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

Tényként említette az olasz Il Manifesto napilapnak Cheriff Bassiouni, az ENSZ afganisztáni raportőre, hogy kínzások történtek Románia, Lengyelország és Magyarország területén titkos CIA-fogolytáborokban. A magyar külügyminisztérium a hírre reagálva közölte: megpróbálja felvenni a kapcsolatot a professzorral, hogy megtudja, mire alapozta állítását, mely az olasz kommunista párt lapjában jelent meg.

Magyarországon ugyanis nem volt, nincs és nem lesz ilyen tábor – kommentálta az olasz értesülést a magyar külügyi szóvivő. A külügynek eddig nem volt módja ellenőrizni, hogy a lapban valóban így hangzott-e el az interjú, és az sem világos, az ENSZ raportőre mire alapozza a megállapításait.

A The Washington Post november elején írt arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) több kelet-európai országban titkos börtönöket működtet. Az említett országok több ízben cáfolták a hírt. Egy romániai katonai szakértő szerint ha Romániában 2001 vége óta működött volna ilyen börtön, ennek ténye már rég kiszivárgott volna.

A CIA szerdán felkérte az amerikai igazságügyi minisztériumot, vizsgálja ki, a feltehetően bizalmas információt hogyan adták ki a sajtónak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS